Jak je to tedy s tou zdravou snídaní, co by měla obsahovat? A je tedy potřeba vůbec snídat?
Snídani si nemusíte dávat do půl hodiny po probuzení, jak zněla dřívější výživová doporučení. Nejlepší snídaně je taková, kterou si sníte v klidu, dodá vám všechny živiny, tj. bílkoviny, tuky i sacharidy, a tu si klidně naservírujte i dvě hodiny po probuzení.
Vaše tělo přes noc spaluje energii. Na její doplnění je potřeba spoustu živin a vitamínů, za noční fungování je potřeba sníst 20 až 25 % denní kalorické spotřeby – lépe tak funguje nervová soustava, pohybový aparát a i vy se lépe cítíte.
Sušenky, které vám dodají energii na celé dopoledne? Sušenky jejichž hlavním složením je bílá mouka a cukr? A co takhle houska namazaná známou čokoládovou pomazánkou? Pojďme si tedy popovídat více o tom, jak by měla vypadat zdravá snídaně. Pokud se rozhodnete z jakéhokoliv důvodu nesnídat, je to v pořádku, ale pamatujte na to, že makroživiny je třeba doplňovat a je třeba přesunout je do jiných jídle během dne.
Zda zvolíte sladkou nebo slanou snídani, je čistě na vašich chuťových preferencích. Obě varianty lze poskládat tak, aby byly nutričně vyvážené a dodaly vám všechny potřebné živiny.
Slanou snídaní bývá nejčastěji obložené, ideálně celozrnné pečivo. Můžete zvolit například pečivo s tvarohovou nebo luštěninovou pomazánkou, šunkou, sýrem či vejcem. Nezapomínejte také na zeleninu.
Rada je jednoduchá – hledejte „celozrnné“ na obale nebo štítku u nebaleného pečiva. Jen takové pečivo je opravdu celozrnné, nenechte se proto zlákat názvy vícezrnné, speciální, cereální apod. Ke sladké snídani si můžete dát cereálie (vločky, müsli, celozrnné lupínky), které nezapomeňte doplnit kvalitním zdrojem bílkovin (tvaroh, jogurt). Přidat můžete ovoce a podíl tuku mohou zajistit oříšky nebo semínka.
Vybírejte pečlivě. Některé výrobky obsahují velké množství cukru a někdy i nevhodné tuky, a naopak vlákniny a dalších prospěšných látek jen zanedbatelné množství.
Častou snídaní jsou i obilné kaše. Opět platí, že musíme číst složení. Některé výrobky obsahují zbytečně moc přidaného cukru, ale lze najít i takové, které neobsahují přidaný cukr žádný. Pokud zvolíte domácí výrobu, pak máte množství cukru ve svých rukou. Obilnou kaši doplňte ještě nějakým zdrojem bílkovin – například jogurtem, tvarohem nebo do kaše přimíchejte vajíčko. Kaše bude díky vajíčku krásně krémová.
"Tip: Já osobně ráno snídám ovesnou kaši s mlékem, či vodou. Vločky namočím a povařím. Na vršek si dám plátek másla, banán, jahody, či jiné ovoce s nastrouhanou hořkou čokoládou".
Ne každý je po ránu kreativní a rutinu v podobě stejné snídaně rád uvítá.
Pokud je vaše snídaně sestavená z vhodných potravin, sedí vám její množství a složení a vy netrpíte hladem či chutěmi do dalšího jídla, máte vyhráno a nemusíte nic měnit a ani se trápit stereotypem. Pestrost potom určitě doženete během dne.
Mějte krásná rána plná vyvážených snídaní, které si užívejte. Nespěchejte a dopřejte si čas, vždyť jde o Vás :-)
"Pokud by jste potřebovali poradit s čímkoli ohledně zdravé výživy, tak nás neváhejte kontaktovat, rádi Vám poradíme".
"Pokud Vás zaujala možnost si objednat krabičkovou stravu, tak mrkněte na naše programy a jídelníčky“.