VÝDEJNÍ MÍSTO V PRAZE JE ZPOPLATNĚNO. VÝDEJNÍ MÍSTO V TEPLICÍCH DOČASNĚ ZRUŠENO.
Při vytváření objednávky věnujte zvýšenou pozornost závozové mapě.
Pro blížší informace volejte 413 033 007.

Fit and Health Fit and Health

Novinky

Zdravá snídaně základ dne?

Zdravá snídaně základ dne?

Jak je to tedy s tou zdravou snídaní, co by měla obsahovat?  A je tedy potřeba vůbec snídat?

Zveřejněno: 12.11.2022

Snídani si nemusíte dávat do půl hodiny po probuzení, jak zněla dřívější výživová doporučení. Nejlepší snídaně je taková, kterou si sníte v klidu, dodá vám všechny živiny, tj. bílkoviny, tuky i sacharidy, a tu si klidně naservírujte i dvě hodiny po probuzení. 

Vaše tělo přes noc spaluje energii. Na její doplnění je potřeba spoustu živin a vitamínů, za noční fungování je potřeba sníst 20 až 25 % denní kalorické spotřeby – lépe tak funguje nervová soustava, pohybový aparát a i vy se lépe cítíte.

 

Co tedy snídat?

Sušenky, které vám dodají energii na celé dopoledne? Sušenky jejichž hlavním složením je bílá mouka a cukr? A co takhle houska namazaná známou čokoládovou pomazánkou? Pojďme si tedy popovídat více o tom, jak by měla vypadat zdravá snídaně. Pokud se rozhodnete z jakéhokoliv důvodu nesnídat, je to v pořádku, ale pamatujte na to, že makroživiny je třeba doplňovat a je třeba přesunout je do jiných jídle během dne.

 Zdravá snídaně - Fitandhelth

Složení zdravé snídaně

  • celozrnné obiloviny – pečivo, kaše, vločky (neexistují jen ovesné, ale např. i žitné, jáhlové, pohankové apod.), snídaňové cereálie s vysokým podílem vlákniny a nízkým obsahem cukru
  • bílkoviny – mléčné výrobky (jogurt, kefír, mléko, sýr, tvaroh, cottage, lučina), vejce, libová šunka, ryby, pomazánky (tvarohové, luštěninové, zeleninové) apod.
  • kvalitní tuky – ořechy, semínka, ořechová másla, avokádo, kvalitní margaríny, máslo
  • ovoce nebo zelenina
  • tekutiny – neslazený čaj, voda

 

Čemu se při snídani raději vyhnout?

  • tučné uzeniny, salámy, párky, slanina, paštiky
  • smažená vejce (vařená nebo míchaná vejce v rozumném množství jsou ale v pořádku)
  • smažené palačinky, lívance (pokud je ale připravíte na malém množství tuku, ideálně z celozrnné mouky nebo vloček a přidáte zdroj bílkovin například v podobě tvarohu, tak i taková snídaně může být v pořádku)
  • smetanové jogurty a pochoutky (10 a více % tuku), slazené mléčné výrobky (150g kelímek slazeného jogurtu obsahuje 3 – 4 kostky cukru)
  • sladké a trvanlivé pečivo z bílé mouky – koláče, buchty, koblihy, vánočky, bábovky, croissanty a jiné výrobky z listového těsta (upečte si raději domácí koláč z kvalitních surovin)
  • pozor také na velké množství medu, džemu, nutely a jiných sladkých dobrůtek

 

Sladké vs. slané snídaně

Zda zvolíte sladkou nebo slanou snídani, je čistě na vašich chuťových preferencích. Obě varianty lze poskládat tak, aby byly nutričně vyvážené a dodaly vám všechny potřebné živiny.

Slanou snídaní bývá nejčastěji obložené, ideálně celozrnné pečivo. Můžete zvolit například pečivo s tvarohovou nebo luštěninovou pomazánkou, šunkou, sýrem či vejcem. Nezapomínejte také na zeleninu.

 

 Jak vybrat celoozrnné pečivo? 

Rada je jednoduchá – hledejte „celozrnné“ na obale nebo štítku u nebaleného pečiva. Jen takové pečivo je opravdu celozrnné, nenechte se proto zlákat názvy vícezrnné, speciální, cereální apod.  Ke sladké snídani si můžete dát cereálie (vločky, müsli, celozrnné lupínky), které nezapomeňte doplnit kvalitním zdrojem bílkovin (tvaroh, jogurt). Přidat můžete ovoce a podíl tuku mohou zajistit oříšky nebo semínka.

 Zdravá snídaně -Fitandhelth

Jak na výběr cereálií?

Vybírejte pečlivě. Některé výrobky obsahují velké množství cukru a někdy i nevhodné tuky, a naopak vlákniny a dalších prospěšných látek jen zanedbatelné množství.

  • Ve složení hledejte celozrnné obiloviny, které zajistí obsah vlákniny
  • Obsah vlákniny by měl být co nejvyšší – ideálně alespoň 6 g ve 100 g výrobku
  • Preferujte výrobky s nižším obsahem nasycených mastných kyselin
  • Vybírejte výrobky s co nejnižším obsahem cukru– ideálně cereálie s obsahem cukru do 12 g (nejlépe pocházejícího především ze sušeného ovoce a nikoli cukru přidaného) 
  • Dejte přednost sypaným müsli před zapékanými – zapékané müsli obsahují většinou 20-30 g cukru na 100 g a mnohdy i větší množství tuku, sypané müsli většinou neobsahují žádný přidaný cukr a tuk, jen ten pocházející z obsažených surovin (oříšky, sušené ovoce). 

 

Častou snídaní jsou i obilné kaše. Opět platí, že musíme číst složení. Některé výrobky obsahují zbytečně moc přidaného cukru, ale lze najít i takové, které neobsahují přidaný cukr žádný. Pokud zvolíte domácí výrobu, pak máte množství cukru ve svých rukou. Obilnou kaši doplňte ještě nějakým zdrojem bílkovin – například jogurtem, tvarohem nebo do kaše přimíchejte vajíčko. Kaše bude díky vajíčku krásně krémová.

 

"Tip: Já osobně ráno snídám ovesnou kaši s mlékem, či vodou. Vločky namočím a povařím. Na vršek si dám plátek másla, banán, jahody, či jiné ovoce s nastrouhanou hořkou čokoládou".

 

Rutina není na škodu

Ne každý je po ránu kreativní a rutinu v podobě stejné snídaně rád uvítá.

Pokud je vaše snídaně sestavená z vhodných potravin, sedí vám její množství a složení a vy netrpíte hladem či chutěmi do dalšího jídla, máte vyhráno a nemusíte nic měnit a ani se trápit stereotypem. Pestrost potom určitě doženete během dne.

 Mějte krásná rána plná vyvážených snídaní, které si užívejte. Nespěchejte a dopřejte si čas, vždyť jde o Vás :-)

 

"Pokud by jste potřebovali poradit s čímkoli ohledně zdravé výživy, tak nás neváhejte kontaktovat, rádi Vám poradíme".

"Pokud Vás zaujala možnost si objednat krabičkovou stravu, tak mrkněte na naše programy a jídelníčky“.

 

Popřípadě si můžete přečíst další články:

 - Co je zdravý talíř a jaké má složení?

- Jak na přípravu krabičkové stravy