VÝDEJNÍ MÍSTO V PRAZE JE ZPOPLATNĚNO. VÝDEJNÍ MÍSTO V TEPLICÍCH DOČASNĚ ZRUŠENO.
Při vytváření objednávky věnujte zvýšenou pozornost závozové mapě.
Pro blížší informace volejte 413 033 007.

Fit and Health Fit and Health

Novinky

Jak nebezpečné jsou přidané cukry v potravinách a můžeme je nějak nahradit?

Jak nebezpečné jsou přidané cukry v potravinách a můžeme je nějak nahradit?

Určitě každý z nás slyšel o nezdravosti rafinovaných cukrů. Jak je to s nimi doopravdy a existují "zdravé" náhrady, které můžeme použít?

Zveřejněno: 12.02.2023

Přidaný cukr v potravinách ano či ne?

Určitě každý z nás slyšel o termínu přidaný cukr. Co to ale v praxi znamená? Známe různé druhy cukrů a na etiketách potravin mohou být nazývány různě, můžete se třeba setkat s termíny, jako je sacharóza, fruktóza, různé invertní sirupy, ale také s cukry tekutými jako například kukuřičný nebo sirup z cukrové řepy. Stačí se zamyslet nad ovocem a nějakou sušenkou. Je jasné, že ovoce a fruktóza v něm obsažená je cukr přírodní a sušenka obsahuje cukr uměle přidaný.

Lidské tělo nedokáže rozlišit mezi přirozenými a přidanými cukry. Přidané cukry však představují čistou energetickou zásobu těla. Bývají označovány jako „prázdné kalorie“. Hodnota kalorií potravin obsahujících přidané cukry výrazně převyšuje ostatní nutriční hodnoty. To je podstatný rozdíl mezi cukry z ovoce, zeleniny nebo neochucených mléčných výrobků. Dnes obecně populace konzumuje méně ovoce a zeleniny, než je doporučeno. Ovoce a zelenina jsou důležitým zdrojem vlákniny, kterou naše tělo potřebuje. Stejně tak jsou významným zdrojem vápníku mléčné výrobky a spotřeba mléčných výrobků je také často nižší, než doporučují odborníci na výživu.

 


Kdy můžeme označit cukr za uměle přidaný?

  • Přidávaný během přípravy jídla nebo také cukr balený (např. konzervovaný cukr)
  • Monosacharidy nebo disacharidy (např. fruktóza, sacharóza)
  • Cukry ze sirupů a šťáv podobné včelí melase
  • Sirup z koncentrovaných ovocných nebo zeleninových šťáv, jež obsahuje více cukru než by obsahovalo stejné množství získané přirozeně třeba odšťavněním

 

Proč se tedy cukr přidává do jídla?

 

 

Kromě zlepšení chuti, cukr slouží k obohacení barvy, objemu a textury jídla. Slouží také k prodloužení trvanlivosti potravin. Cukr přidáváme do jídla také z důvodu podpory procesu kvašení a jako konzervant.

 
Kde na obalech potravin najdu, zda obsahují přidaný cukr či nikoli?

Zde je potřeba dávat pozor, jelikož výrobci na obalech vždy uvádějí celkové množství cukru, a proto je často obtížné najít údaj, který odpovídá množství přidaného cukru.

Na obalech potravin najdeme obsah sacharidů, což je kombinace jednoduchých cukrů a složitých polysacharidů (například škrob nebo celulóza).

 
Příklad informace z obalu:

100 g výrobku obsahuje 50 g sacharidů, z toho 20 g cukrů:

30 g  sacharidů - všechny obsažené sacharidy ve výrobku - složené (vláknina, škrob, celulóza)

10 g cukru - ukazuje poměr jednoduchých sacharidů k cukru (glukóza, fruktóza, sacharóza)

Tyto informace na obalech potravin mohou lidem pomoci při zdravějším výběru stravy. Také zvýší jejich povědomí o obsahu cukru v oblíbených potravinách a nápojích. Obecně se doporučuje jíst potraviny s méně než 5 g cukru na 100 g produktu (nízkosacharidové potraviny). Omezíme tím riziko vzniku nemocí jako je cukrovka a předcházíme dalším zdravotních problémům. Je potřeba pamatovat také na to, že sacharidy, které tělo nevyužije, se ukládají ve formě tuku.

Čím tedy sladit místo cukru a jaké druhy sladidel vůbec známe?

Někteří z nás ke slazení používají umělá sladidla v domnění, že se jedná o lepší alternativu než cukr. Je tomu tak doopravdy? Studie k alternativám cukru, jako je aspartam, sukralóza nebo sacharin ukazují, že ve skutečnosti zvyšují chuť k jídlu a podporují obezitu.

Rafinovaná tedy uměle zpracovaná sladidla:

  • Bílý cukr - je jednoduchý sacharid, který tělo přeměňuje na glukózu, kterou využívá jako energii. Účinek na tělo a jeho celkové zdraví závisí na jeho typu, tedy zda je přírodní nebo rafinovaný.
  • Bílý rafinovaný cukrzískáváme ho z cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Do šťávy z třtinového cukru se přidává spoustu chemikálií a to i proto, abychom cukr vybělili. Výroba cukru je složitý chemický proces, který nemá s přírodním produktem nic společného, nemluvě o tom, že je velice nezdravý.
  • Hnědý cukr - je velice podobný rafinovanému bílému cukr s tím rozdílem, že v hnědém cukru je obsažená melasa. Melasa obsahuje polyfenoly, což jsou přírodní chemikálie nalezené v rostlinách, proto se o hnědém cukru také říká, že je zdravější. Množství melasy určuje, jak tmavý nebo světlý cukr bude.

 

Přírodní alternativy k rafinovanému cukru

Samozřejmě v dnešní době existuje spousta sladidel, které cukr nahrazují a to ať už v tekuté nebo sypané formě. Tato sladidla se sladkostí blíží bílému cukru, ale na rozdíl od bílého cukru obsahují vitamíny a minerály, a tak přispívají částečně i k našemu zdraví.

         

  • Čekankový sirup - Získáváme ho z kořenů čekanky a je velice oblíbený. Čekankový sirup se hodí do pečiva, kaší či jogurtů.

         

  • Kokosový cukr Je vyroben z kokosové šťávy, což je sladká tekutina z kokosové palmy. Často je zaměňován s palmovým cukrem, který je podobný, ale vyrobený z jiného druhu palmy. Cukr z kokosové palmy obsahuje malé množství minerálů, antioxidantů a vlákniny.

         

  • Stévie - Rostlina patří do řádu slunečnic, které říkáme cukrový nebo sladký list, je až 300 krát sladší než bílý cukr. Obecně platí, že ¼ čajové lžičky extraktu ze stévie nebo 2 polévkové lžíce stévie odpovídá asi 1 šálku bílého cukru.

         

  • Javorový sirup – Vyrábí se vyklepáváním cukrových javorů a následným vařením mízy, dokud se nestane hustým sirupem. Rozlišujeme několik druhů javorového sirupu a to podle barvy. Nejtmavší je označován stupněm B a má také nejsilnější javorovou chuť. Sirup obsahuje množství minerálních látek a to zejména mangan a zinek. Obsahuje hodně cukru, ve srovnání s rafinovaným je jeho GI (glikemický index) 5 oproti 65, který má rafinovaný cukr.

         

Věděli jste, že Fitandhealth.cz používá k doslazování svých jídel minimální množství cukru a že pokud, ano tak využíváme alternativních zdrojů?

 

 Pokud byste potřebovali poradit s čímkoli ohledně zdravé výživy, tak nás neváhejte kontaktovat, rádi Vám poradíme.

Pokud Vás zaujala možnost si objednat krabičkovou stravu, tak mrkněte na naše programy a jídelníčky , určitě Vám pomůžou dosáhnout vašich cílů.

 

Další články které pro vás vybíráme

Jak na zdravé hubnutí

Bílkoviny